Groepenkasten

Via de groepenkast (ook wel verdeelinrichting of verdeelkast genoemd), wordt de stroom dat het huis of pand binnenkomt in de meterkast, over het gebouw verdeeld. De meeste groepenkasten hebben een hoofdschakelaar (is eigenlijk verplicht). Door de hoofdschakelaar om te zetten, wordt de stroomtoevoer onderbroken, waardoor veilig gewerkt kan worden.

Inrichting groepenkast

Op basis van de stroombehoefte in het pand wordt een de groepenkast ontworpen en alle benodigde onderdelen in het ontwerp meegenomen: aardlekschakelaar, installatieautomaat, 1-fase of 3 fasen groepenkast, eventueel beltrafo en aparte groepen voor fornuis of airco (in huizen).

1-fase of 3-fase groepenkast

Bij plaatsen van een groepenkast, moet een keuze gemaakt worden tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast. In de meeste huizen zit een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast heeft krachtstroom, dat nodig is voor zware machines en zware ovens. 3-fasen groepenkasten worden altijd geïnstalleerd bij bedrijven, maar kunnen ook in woningen nodig zijn. Het totale aansluitvermogen van een 1-fase groepenkast is 35Ax230Volt = 8.050Watt. Bij een 3-fase groepenkast is het totale aansluitvermogen 3x25Ax230Volt = 17.250Watt.

Groepenkast plaatsen of uitbreiden

MW Installatie en Montage adviseert u graag over de juiste elektrische installatie en plaatsing of uitbreiding van groepenkasten. Wij ontwerpen voor u een veilige en functionele elektrotechnische installatie die voldoet aan al uw wensen en technische eisen. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op of bel met: 06-55706902.